Џошуа Чептеги постави нов светски рекорд на 10 километри, во Валенсија истрча со време 26 минути и 38 секунди и постави ново најдобро време.

Новиот светски рекорд е со подобро време за 6 секунди, 23. годишниот Чептеги во Дога стана светски првак на 10 километри сега е сопственик и на светски рекорд.

Претходниот рекорд беше во сопственост на Леонард Комон од Кенија а најдоброто бвреме беше остварено во 2010 година.