Предводникот американски атлетски тренер Алберто Салазар, кој во минатото тренираше дел од најголемите атлетичари, меѓу кои Мо Фарах, суспендиран е на четири години поради допинг.

Американската антидопинг агенција објави дека Салазар е казнет поради давање на недозволени супстанции на атлетичари чиј тренер е Салазар на камп кој е организиран од „Најк“.

По суспензијата на Американската атлетска федерација му ја одзеде акредитацијата на Салазар за присуство на СП во атлетика кое се одржува во Доха.

Салазар изјави дека ќе се жали на оваа одлука, а американскиот произведувач на спортска опрема, „Најк“ застана во негова одбрана.