Едвард Закајо од Кенија е атлетичар кој се натопреварува на трките на 5000 метри, го привлече вниманието со победата на Дијамантската лига во Рабат, но истовремено повторно ги отвори дилемите, дали има само 17 години ?

Закајо е роден на 25.11.2001 во Накрок ,Кенија, досега бил Светски шампион во У20 конкуренцијата ( Тампере,Финска 2018 ) и победник на Африканскиот Куп на нациите ( АСАБА 2018 ).

Многумина се сомневаат дека има само 17 години според тоа како изгледа, досега никој не успеа да го потврди спртивното, н сомнежите остануваат.