На Светското првенство во Доха, Рут Чепнгетич од Кенија победи на маратонската трка  и бруталните услови за трчање.

Чепнегетич победи со време два часа, 32 минути и 43 секунди, со ова ја детронизира Рут Челимо од Бахреин, која ја бранеше титулата, Хелалија Јоханес од Намибија го освои третото место.

Условите за трка на маратонот беа на границата на „невозможното“, влажноста на воздухот беше 70%, температурата беше 32 степени.