Швеѓнецот Арман Дуплантис го собори рекордот на Сергеј Бубка стар 26 години, тој  вечерва во Рим оствари резултат 6 метри и 15 сантиметри во дисциплината скок со стап.

Рекордот на отворено е соборен на Митингот од Златната лига во Рим, 21. годишниот  Дуплантис  од  вториот обид го надмина  легендарниот Бубка и неговиот рекорд од Донецк во 1994 година за еден сантиметар.