Формула 1 има големи маки, откако Коронавирусот направи општ хаос околу одржувањето на трките.

Сезоната требаше оваа сезона да почне пред осум дена во Мелбурн, но  оваа трка не се одржа, а се одложени  уште неколку Гран при трки. Последна во оваа низа е трката за Големата награда на Азербеџан, која беше закажана на 7 јуни.

Според правилата за сезоната да се смета за регуларна и дел од Светското првенство во формула 1, потребни се најмалку седум трки.