Трката за Големата награда на Турција нема да се одржи оваа година. Откажувањето се должи на ограничувањата на патувањето во Турција, што предизвика нови промени во календарот на Формула 1.

Трката во Истанбул првично требаше да се одржи на 13 јуни, но тркачкиот викенд ќе остане слободен. Организаторите одлучија да не го пополнат, а тоа доведе до победа на Австрија со уште една трка во календарот.

„Со нетрпение ја очекувавме трката во Турција, но поради ограничувања на патувањето, не можевме да ја одржиме во јуни. Брзо најдовме решение, ќе се одржат две трки во Австрија “, рече Стефано Доменикали.

Големата награда на „Штаерск“ ќе биде прва од двете трки во Австрија, и ќе се вози од 25 до 27 јуни, а една недела подоцна Големата награда на Австрија ќе се вози на патеката „Шлиберг“. Исто така, елиминацијата на Турција од календарот влијаеше на одложување на Големата награда на Франција, што ќе се одржи од 18 до 20 јуни.