Адидас нема да  го продолжи  договоророт со Месут Озил, ѕвездата на Арсенал го нарушува имиџот  на компанијата по серијата спорни спорни потези со политичка конотација, тој се  фотографираше со турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган кој воедно е негов кум.

Озил го привлече вниманието на јавноста и поради критиките кон Кина за третманот кој оваа земја го има кон  Угур муслиманите во провинцијата Ксинјианг.

Озил и Адидас имаа договор од 2013 година со вредност од околу 25 милиони евра, завршува оваа година и нема да биде продолжен.