Премиер лига одлучи во знак на протест против расизмот низ светот, фудбалерите до крајот на сезоната место нивните презимиња на дресовите да им пишува „Black Lives Matter“ до крајот на сезоната.

Исто така тие порачаа дека ќе го поддржат секој фудбалер кој ќе одлучи да клекен пред или после натпреварот во знак на борба против расизмот. На тој начин бројни спортисти изминатите неколку дена искажаа солидарност до луѓето во САД кои протестираат по убиството на Џорџ Флојд.

„ Ние играчите, стоиме заедно во единствената цел, искоренување на расните предрасуди“- стои во соопштението.