Меѓунардониот центар за спортско истражување (CIES) објави листа на земји кои најмногу узвезуваат фудбалери, на прво место е Бразил со 1535 играчи минатата година.

На оваа листа второто место го има Франција со 948, следуваат Аргентина со 913, Англија со 554, Шпанија 525, Србија котира на високото шесто место со 514 фудбалери.

Хрватска е на високото девето место со 430 фудбалери.