Тренерот на Штутгарт, Пелегрино Матарацо, го закажа првиот собир на тимот за 3 август, тогаш започнуваат подготовките за новата сезона во која Дарко Чурлинов се враќа во Бундеслигата.

Дарко Чурлинов во моментов ги минува деновите за одмор во Скопје, пред неколку дена наполни 20 години.

Штутгарт првата фаза од подговките  ќе ја одработи во својот тренинг камп, пота одат во Австрија, во Кицбил е предвидена втората фаза.