Европската фудбалска унија ја одложи конечната одлука за одржување на Европското првенство за 20. април. Сите 12 градови кои се назначени за домаќини мора да достават гаранции дека одреден број навивачи ќе можат да бидат на стадионите, пишува Спорт клуб.

Главниот услов градот да го задржи домаќинството е да достави гаранции дека одреден број навивачи ќе можат да бидат на стадионот. На денот кога шкотската влада му даде гаранции на Глазгов дека навивачите ќе можат да бидат на паркот Хампден, Фудбалскиот сојуз на Ирска објави дека нема таква гаранција.

Во Даблин требаше да се одржат три натпревари од групата Е и еден натпревар од осминафиналето, но на денот кога истекува рокот за федерациите домаќини да ги објават и испратат УЕФА потребните гаранции, Фудбалскиот сојуз на Ирска доби инструкции од Владата да објавуваат дека нема гаранции.

ФА на Ирска ги извести УЕФА и Организацискиот одбор на ЕУРО 2020 дека не може да гарантира присуство на навивачи на стадионот. Беше истакнато дека договорите со УЕФА ќе продолжат.

„Испративме писмо до УЕФА и сега чекаме одговор на кој се надеваме штом сите 12 градови домаќини ги испратат своите извештаи“,  рече претседателот на ФА, Џонатан Хил.

Ако се земе предвид претходното соопштение на УЕФА дека ЕУРО 2020 ќе се игра само на стадиони на кои ќе можат да присуствуваат навивачи, се чини дека Даблин нема да биде меѓу домаќините.