Според официјалната статистика на средбите по првото коло, македонската фудбалска репрезентација го доби епитетот најгруба, нашите репрезентативци направиле 16 прекршоци, повеќе од која било друга репрезентација во првата рунда.

Македонија загуби од Австрија со 3-1, овој натпревар беше со најмногу прекршоци, вкупно 29, за споредба, дуелот меѓу Словачка и Полска со по 14 направени фаули или вкупно 29, овој натпревар е вториот најгруб во првото коло со 28 вкупно прекршоци.