Европскиот фудбалски пазар забележа пад на вкупните приходи од 3,7 милијарди евра, или 13 проценти, во сезоната 2019/20, што е прв пад на приходите од глобалната финансиска криза 2008/09, објави денеска Делоит.

Во годишниот извештај за фудбалските финансии, компанијата објаснува дека кога станува збор за „петте лиги“ (Англија, Италија, Германија, Шпанија и Франција), приходите се 15,1 милијарди евра, или 11 проценти помалку отколку во претходната година.

Приходите на клубовите од англиската Премиер лига се намалија за 13 проценти, од рекордни 5,8 милијарди евра во сезоната 2018/19, на 5,1 милијарди евра во сезоната 2019/20.

Делоит објаснува дека ова е прв пад на вкупните приходи во историјата на Премиер лигата и најнизок вкупен приход остварен од сезоната 2015/16.

Со приходи од 3,2 милијарди евра, германската Бундеслига постигна најмал пад на приходите, односно четири проценти, додека Шпанската лига со приходи од 3,1 милијарди е веднаш зад нив.

Италијанската Серија А оствари приход од 2,1 милијарди евра, пад од 18 проценти, додека француската  лига, која ја откажа сезоната поради мерките за борба против пандемијата на коронавирусите, оствари приход од 1,6 милијарди евра, пад од 16 проценти.

Денес од Секторот за анализа на спортскиот бизнис на компанијата „Делоит“ објасни дека само за неколку години ќе знае какви финансиски последици остави пандемијата на коронавирус врз фудбалот во Европа.

Тој додаде дека тие веќе „стануваат свесни за обемот на финансиското влијание на пандемијата врз европските клубови“.

„Треба да се напомене дека иако поминаа 16 месеци од почетокот на пандемијата во Европа, анализата во овој извештај се фокусира на финансиската година 2019/20 и затоа во повеќето случаи се однесува на три месеци влијание на пандемијата. Разликата во крајот на сезоната и стандардните периоди на финансиско известување во Англија, Шпанија и Италија “, рече onesонс.