ФИФА ги покани водечките фудбалски федерации и организации на состанок кон крајот на септември за да разговараат за календарот за меѓународни натпреварувања, вклучувајќи го и предлогот Светското првенство да се одржува на секои две години.

Поканата за онлајн состанокот на 30 септември ја добија фудбалските федерации, претставници на фудбалери, клубови, лиги, конфедерации, УЕФА и Сојузот на професионални фудбалери (ФИФпро), пренесува Скај Спорт. Главната тема на сесијата ќе биде предлогот на ФИФА светските првенства да се одржуваат на секои две години, наместо четири како досега.

“Постои широк консензус во фудбалскиот свет дека меѓународниот календар за натпреварување треба да се реформира и подобри. Ова е една од неколкуте можности да се воспостави конструктивна и отворена дебата на глобално и регионално ниво”, се вели во соопштението на ФИФА за својот официјален веб -страница.

УЕФА и Јужноамериканската фудбалска конфедерација КОНМЕБОЛ се противат на предлогот и дури се заканија дека ќе бојкотираат дополнителни турнири, додека Азиската фудбалска конфедерација и КОНКАКАФ (Конфедерација на Северна и Централна Америка и Карибите) го поддржаа предлогот за промена на форматот на Светското првенство.