Таткото на Ерлинг Халанд сподели интересен факт од животот на својот син.

Имено, Ерлинг се уште е актуелен светски рекордер во скок во далечина од место, за деца до 5-годишна возраст. На 22 јануари 2006 година Ерлинг скокна 163 см, резултат актуелен до денес.

Тоа било уште до фудбалот. Тој тренираше атлетика, беше добар скијач и одличен ракометар. Дури селекторот на Норвешка во ракомет сакаше да го земе во екипа. Така беше се до негова 14-та година“, изјави таткото на Халанд за Dagbladet