Селекторот на српската репрезентација, Драган Стојковиќ Пикси, неодамна објави, а денеска беше потврдено, дека Србија ќе добие национален стадион во 2025 година.

На неа ќе игра само репрезентацијата, и ќе го носи името „Србија“. Изградбата ќе чини 257 милиони евра, соопшти денеска српското Министерство за градежништво, транспорт и инфраструктура, како и Белградскиот урбан институт како ќе изгледа.

„Идниот стадион ќе се наоѓа во делот на градската општина Сурчин, во делот на полето Сурчин, источно од државниот пат, во близина на обиколницата во Белград, помеѓу јамката Сурчин-југ и јамката Острушница. Еден од најмодерните стадиони ќе се изгради на вкупно 114 хектари државно земјиште. Таканаречената категорија Четири, која беше утврдена од УЕФА, и објектот ќе мора да исполнува многу прецизни и строги стандарди “, рече Божидар Бојовиќ од Урбаниот институт од Белград при презентацијата.

Исто така, во рамките на овој комплекс ќе има трговски центар, фудбалска академија и веројатно музеј на Народното собрание на Србија.