Неименуван фудбалер од англиската Премиерлига  призна за „Сан“ дека никогаш не може отворено да признае дека е хомосексуалец. Тој се плаши од јавна осуда што ќе следи на стадионите низ Островот.

“Сега е 2021 година и треба да можам слободно да се изразам и да им кажам на сите што сум навистина, но има некои обожаватели кои се уште се во 1980 -тите години. Сакам да бидам отворен за луѓето бидејќи тоа сум и што сум гордо, но вистината е дека во тој случај ќе бидам распнат “.

Тој тврди дека морал да побара психолошка помош поради притисок и страв дека неговите соиграчи ќе откријат дека е хомосексуалец.

“Кога играм фудбал, чувствувам дека навивачите можат да погодат дека сум хомосексуалец и да ме осудат за тоа. Дали се однесувам феминизирано? Дали можам да претпоставам дека по облеката што ја носам надвор од теренот? Ме уништува психички. Страшно е. “