Меѓународната федерација за фудбалска историја и статистика „IFFHS “ ја прогласи италијанската фудбалска лига – Серија А за најдобра во 2020 година во Европа од националните првенства.

„IFFHS“ обајви дека вкупно три клуба од Серија А се во топ 7 најдобри за 2020 година, со тоа калчо лигата собра 1026 бода, втора е Премиер лигата која има 1003 бода, на третото место е најквалитетната фудбалска лига од Бразил со 964 бода, на четворто место е Ла Лига со 954, Бундес лигата е на пето место со 864 бода.

Линк до статистиката.