Пред дуелот со актуелниот шампион Манчестер Сити, менаџерот на Ливерпул, Јирген Клоп, зборуваше и за вакцинација против коронавирус. Оваа тема секако е глобално присутна, но во Европа се третира многу поинаку отколку, да речеме, во Соединетите држави.

Во европските спортови, ситуацијата не е слична на онаа во Америка, каде што вакцинацијата најмногу се претставува на спортистите како услов тие воопшто да играат.

„Мислам дека можам да кажам дека сме 99 проценти вакцинирани. Не морав да ги убедувам играчите, тоа беше некако поприродна одлука “, изјави Клоп. „Можеби сум наивен, но навистина не разбирам зошто не ни е дозволено да даваме совети на оваа тема. Имам чувство, кога ќе кажам дека сум вакциниран, некој ќе прашаше „како можеш да го кажеш тоа, како можеш да ми кажеш дека треба да се вакцинирам?“

 „Си го објаснив вака, слично како возење под дејство на алкохол. Така, сите бевме во ситуација да испиеме пиво или две и мислевме дека с could уште можеме да возиме. Но, постои закон што го забранува и ние не возиме ако пиеме. Но, тој закон не е за да ме заштити затоа што не возам кога пијам две пива. Тој е таму за да ги заштити другите затоа што сум пијан или лут и во секој случај сакам да возам. И сите ние го прифаќаме тој закон. Исто така, тие ни кажуваат на сите дека алкохолот не е здрав за нас, но ние сепак го пиеме. Со вакцината, претпоставуваме дека не е добро за нашето тело, иако постојат експерти, речиси сите во светот, кои ни велат дека тоа е решението за ситуацијата во која се наоѓаме во моментов. Мене ми е исто. Не ја примив вакцината само за да се заштитам себеси, ја примив вакцината за да ги заштитам сите луѓе околу мене “, објасни Клоп.