Европската фудбалска унија (УЕФА) до среда ќе одлучи дали ќе го премести последниот натпревар од Лигата на шампионите помеѓу Челзи и Манчестер сити од Истанбул во Лондон.

Како што објави денес Би-Би-Си, челниците на Уефа, Фудбалскиот сојуз на Англија и британската влада денеска ќе одржат виртуелен состанок на кој ќе разговараат за опциите за финалето. Британците предлагаат финалето да се игра на Вембли во Лондон.

Финалето во Лигата на шампионите меѓу англиските клубови Челси и Манчестер Сити е предвидено да се одржи на 29 мај во Истанбул, но има шпекулации за преселување бидејќи Турција беше ставена на британскиот црвен список на држави забранети за патување во петокот, освен во итни случаи. навивачите не би можеле да патуваат.

Преместувањето на финалето на Вембли ќе бара британската влада да биде пофлексибилна кога станува збор за пуштање луѓе во Англија, бидејќи лидерите и спонзорите на УЕФА сакаат да присуствуваат на натпреварот.

Британците кои се враќаат од земјите на црвената листа мора да поминат 10 дена во карантин, во хотел назначен од владата.

Тоа би имало влијание врз играчите кои ќе играат на Европското првенство, кое започнува на 11 јуни. Осум натпревари на Европското првенство ќе се играат на Вембли.

Едно од прашањата што треба да се дискутира е ослободувањето од тој карантин.