Вчатко Андоновски е е ден од најсериозните кандидати за селектор на женската фудбалска репрезентација на САД која е актуелен светски првак.

Според медиумите во САД, Андовски е желба и на репрезентативките на оваа земја, има одличен карактер, тимски дух и затоа е многу популарен и кај играчите.

Андоновски сега работи во  Реин од Такома, Вашингтон, а претходно беше тренер на  Канзас Сити Кометс, со кој освои и две тиули, работеше и кај ФЦ Канзас.

Противкандидати за селекторската позиција на САД се и Ерика Волш Дамбах од Универзитетот Пен Стејт и тренерот на Јута ројалс, Лора Харви.