На почетикот од последниот месец од оваа календарска година ќе ги дознаеме квалификациските групи за пласман на Светското фудбалот првенство кое треба да се игра во Катар во 2022 година.

Ждепката ќе се одржи во Цирих на 7 декември со почеток од 18 часот а пореди пандемијата од Ковид-19 претставниците на националните федеранции нема да присуствуваат на извлекувањето.

Во европските квалификации ќе учествуваат 55 земји а ќе бидат сместени во пет групи со по шест селекции и пет групи со по пет селекции.

Пласманот на завршниот турнир во Катар ќе обезбедат победниците во сите групи плус три селецкии од баражот на кој ќе учествуваат 10 второпласирани и две земји од Лигата на нации.

СП во Катар треба да се игра од 21 ноември до 18 декември до 2022 година.