Револуционерните размислувања на тренерот Милан за фудбалските правила, сугерираа нешто досега нечуено

За да остане најпопуларната игра во светот, фудбалот неизбежно мора да добие атрактивност, без разлика дали се играчите или другите играчи во играта, а правилата исто така играат важна улога во атрактивноста на самиот спорт. И тие се менуваат од време на време, ВАР веќе влезе во фудбалското секојдневие, а некои од нив беа донесени поради нови околности , така што имаме пет промени наместо поранешните три.

Оваа промена ја поздрави тренерот на Милан, Стефано Пиоли, во разговор со медиумите пред натпреварот со Специја, кога се појави прашањето за воведување на некои новитети во играта и правила, за што често се дебатира. Пиоли ја крена раката за сe досега, и отиде чекор подалеку: тој претстави револуционерен предлог кој, како што вели, ќе донесе нова димензија на атрактивноста на играта.

Ако се запраша, ќе воведе правило во фудбалот што постои и во кошарката.

„Ако сакаме да гледаме повеќе напаѓачки фудбал во модерната ера, мора да воведеме ново правило. Со воведување на правилото дека топката не смее да се врати на својата половина штом ја минете линијата на средината на теренот, тоа би го направило фудбалот поинтересен – Пиоли ги насмеа новинарите.