Арсен Венгер, легендарниот тренер на Арсенал, не се откажува од идејата да се игра Светско првенство на секои две години.

Венгер во моментов е вработен во ФИФА и работи на проекти за развој на фудбалот.

Многумина веруваат дека Светското првенство ќе го загуби шармот доколку се игра толку често, но и дека ќе биде голем физички товар за фудбалерите.

“Подготвен сум да ризикувам да го направам фудбалот подобар. Моменталниот распоред е без јасност, едноставност и модерно организирани сезони. Ако продолжиме вака, ќе удриме во ѕид. Светското првенство е толку голем настан што сум убеден дека неговата репутација нема да се намали ако се одржува на секои две години. Фудбалерите сакаат да бидат најдобри во светот и сакаат да бидат најдобри во светот секоја година. Многу луѓе се против тоа бидејќи емотивно го доживуваат Светското првенство, јас разберете ги бидејќи тие се возрасни луѓе што го следат тој натпревар на секои четири години. Многумина од нив не го видоа целосно мојот концепт “, рече Венгер.

Венгер би ги скратил квалификациите и непотребните натпревари

“Долгите патувања и летовите се многу штетни за играчите. Со намалување на квалификацискиот период, верувам дека и клубовите и играчите ќе имаат корист”, додаде тој.