Лука Модриќ не беше во конкуренција за престижната награда „Златна топка“, извесно беше дека ќе ја предаде на некоја друга ѕвезда, конечно, наградата заврши во рацете на Меси.

Хрватот му ја предаде престижната нагрдара на Меси кој по шести пат стигна до ова големо признание.

Меси сега има шест вакви награди, претходно победуваше во  2009, 2010, 2011, 2012 и 2015 година.