Натпреварот меѓу Арсенал и Евертон на „Емирати“ започна во предвидениот термин, и покрај незадоволството на навививачите на „Топџиите“ кои масновно протестираа пред стадионот и можно беше одлужување на средбата.

Навивачите на Арсенал, незадоволни од одлуката на раководстото да се приклучи на Суперлигата, побараа остави од сопственикот Кроенке и од останатите во Управниот одбор на клубот од Лондон.