Олимпискиот факел е на пат низ Јапонија, од 23 јули до 8 август ќе се одржи одложениот од лани најголем собир на спортистите на планетата.

Штафетата со огнот стартуваше од Фукушима на стадионот „Џ-Вилиџ“. Прв кој го носеше олимпискиот факел беше фудбалерот Азуса Ивашимизу, тој играше за репрезентацијата на Јапонија од 2006 до 2016 година.

Факелот за 121 ден ќе помине низ 859 населени места во сите 47 префектури на Јапонија и ќе трае до денот на отворањето на Олимписките игри – 23 јули.