Во пресрет на Европското фудбалско првенство, шампионскиот пехар е на турнеја, во градовите домаќини на континенталниот собир.

Во Букурешт, Романија каде што Македонија ќе дебитира на големите турнири и ќе игра со Австрија и Украина, пехарот кој ќе го добие освојкувачот на ЕП настрада во „битката“ со ветерот.