Кристијано Роналдо  иако е во фудбалски поодминати години, има 35 ,  секогаш  тренира напорно, за време на зимскиот одмор тренираше како да се подготвува за  Светско првенство во атлетика.

Доказ за посветеноста кон физичката подготовка е видеото кое покажува колку Роналдо работи на себе, одржувањето на кондицијата му е важна, во Дубаи за време на зимскиот одмор едноставно не одмараше, напорно тренираше за продолжението од сезоната во која ја освои калчо лигата. Роналдо трчаше низ пустината во друштво со својот син  и еден пријател.

Најинтересен  од се е начинот на кој се подготвуваше во сала, во друштво со спринтерот Францис Обиквел кој има медал од Олимписки игри, покажа како се одржува кондицијата и надоградува физичката подготвеност.