Тепачка се случила по завршувањето на фудбалски натпревар во Австралија, македонски и хрватски фанови имале блиска средба.

Рокдал Илинден  важи за македонски клуб во Австралија, и Сиднеј јунајтед 58 кој е клуб на  доминантно хрватското малцинство во оваа земја.

Причините се непознати порадо кои дошло до тепачка, но таа стана хит на социјалните мрежи. Полицијата реагирала, и според непотврдени информации има и уапсени навивачи.