Со почитување на сите предвидени протоколи за заштита од Ковид-19 се одржи Државното првенство во карате во сениорска конкуренција.

На првенството настапија 29 клубови, вкупно 105 натпреварувачи во женска и машка конкуренција во дисциплините: борби и кати.

Борби:
Мажи:

-60кг.
1. Абдурахим Идриз (Макпетрол – Скопје)
2. Горан Николовски (Металург – Скопје)
3. Дритон Халими (Фати – Тетово)

-67 кг.
1. Давид Петков (Макпетрол – Скопје)
2. Фахик Весели (Олимпик Спорт 2007 – Скопе)
3. Усаме Бахтијари (Цветан Димов – Скопје)
3. Роберто Ацковски (Макпетрол – Скопје)

-75 кг.
1. Доан Османи (Фати – Тетово)
2. Мурсељ Мисини (Башкими 2002 – Куманово)
3. Димитар Илиевски (Ботони)
3. Ненад Келебиќ (Цветан Димов – Скопје)

-84 кг.
1. Петар Спасеновски (Макпетрол – Скопје)
2. Берат Јакупи (Асиарт – Гостивар)
3. Виктор Крстевски (Металург – Скопје)
3. Бобан Џамѓозов (Штип – Штип)

+84 кг.
1. Вегим Мурати (Шкендија – Тетово)
2. Бериз Куртановиќ (КК Кеикс – Скопје)
3. Глигор Петков (Макпетрол – Скопје)
3. Цане Давитков (Штип – Штип)Жени:

-50 кг.
1. Сара Радичевска (Макпетрол – Скопје)
2. Марија Петровска (Макпетрол – Скопје)
3. Верона Ајдини (Форца – Скопје)
3. Ирина Тапшановска ( ЈКС Центар – Скопје)

-55 кг.
1. Симона Заборска (Макпетрол – Скопје)
2. Јована Георгиева (Олимпик Спорт 2007 – Скопје)
3. Елена Биџева (Маваши – Скопје)
3. Марија Милева (Олимпик Спорт 2007 – Скопје)

-61 кг.
1. Моника Пендаровска (Макпетрол – Скопје)
2. Вероника Костовска (Олимпик Спорт 2007 – Скопје)
3. Берна Беќири (Форца – Скопје)
3. Викторија Јовановска (Макпетрол – Скопје)

-68 кг.
1. Ангела Мојсовска (Макпетрол – Скопје)
2. Бојана Манева (Штип – Штип)
3. Горица Цвејн Ќелебиќ (Кизаме – Скопје)

+68 кг.
1. Симона Симовска (Олимпик Спорт 2007 – Скопје)
2. Мелиха Омеровиќ (Вардар – Скопје)

Екипно – мажи:
1. КК „Штип“ – Штип
2. КК „Макпетрол“ – Скопје

Екипно – жени:
1. КК „Макпетрол“ – Скопје
2. КК „Олимпик спорт 2007“ – Скопје
3. КК „Кизаме“ – СкопјеКати:

Мажи:
1. Неделковски Александар (Металург – Скопје)
2. Бунтески Марко (Гладијатор – Велес
3. Бајовски Кристијан (Фунакоши Гичин – Скопје)
3. Реџеп Мустафовски  (Гладијатор – Велес)

Жени:
1. Пулексенија Јованоска (Фунакоши Гичин – Скопје)
2. Владанка Аврамова (Сансаи Метал Апостолов – Кавадарци)
3. Каролина Јанчовска (Фунакоши Гичин – Скопје)
3. Теодора Цветковска (Вардар – Скопје)

Екипно – жени:
1. КК „Сансаи Метал Апостолов“ – Кавадарци
2. КК „Фунакоши Гичин“ – Скопје

Екипно – мажи:
1. КК „Фунакоши Гичин“ – Скопје
2. КК „Сансаи Метал Апостолов“ – Кавадарци

Специјален гостин беше јапонскиот амбасадор Н.Е. Хиронори Савада, кој со својата сопруга ги следеше финалните борби и беше импресиониран од квалитетот и од организацијата на овој настан, по што на спортистите им се обрати на македонски јазик.

„Среќен сум што Карате федерацијата на Македонија се грижи за зачувување и негување на јапонската традицијата и култура и тоа го прави на исклучително високо ниво во каратето.“ – изјави Савада.

Амбасадорот Савада му врачи плакета на претседателот на КФМ Горан Милковски, во знак на благодарност и соработка. Во име на Карате федерацијата, на амбасадорот Савада му беше врачена плакета – симбол на вечноста, со порака таа соработка да се продлабочува и да остане засекогаш.

Настанот беше организиран без присуство на публика, на две борилишта-татами, согласно добиените протоколи од Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство, а финалните борби беа пренесувани на олимпискиот канал на МОК.