Пулексенија Јованоска ќе настапи на  летните Олимписки игри во Токио,  нашата  каратистка  доби вајлд карта од Меѓународниот олимписки комитет.

Јованоска ќе бде седмиот спортист од Македонија со право на учество на Олимписките игри, соопшти Македонскиот олимписки комитет.

Јованоска, која во 2019 беше избрана за спортист на година, на Игрите во Токио ќе настапи во дисциплината кати.