Панатинаикос кој  е  поранешен европски првак и еден од тимовите со загарантирано  учество во Евролигата, побара да го напушти ова натпреварување.

Сопственикот на клубот, Димитрис Јанакополус најави дека клубот ќе оди на продажба а сега и дека ја напушта Евролигата.

„Панатинаикос  веќе извесно време преговара да ја  напушти  Евролигата, во оваа лига нас не носи никаков придонес, се решивме да побараме дозвола да ја напуштиме“ – изјави Димитрис Јанакополус .