Евролигата официјално објави – минималниот буџет на клубовите за следната сезона ќе треба да биде 7.000.000 евра.

Тоа е зголемување за нешто повеќе од 20% во однос на претходниот „понизок праг“, кој изнесуваше 5.400.000 евра. Минималниот износ на буџетот за Еврокупот не е променет и тој ќе остане на 2.000.000 евра.

На денешната седница на Комитетот на Евролигата во Барселона беше донесена одлука, за која пишувавме претходно, дека на клубовите им е дозволено да учествуваат во годишниот буџет од 55%, наместо, како што првично беше најавено, 50%. Остатокот е покриен со спонзори, продадени билети. За следната сезона учеството на клубовите ќе биде 50 проценти, наместо 40 проценти.

Познато е и кога започнува новата клупска сезона. Евролигата започнува на 30 септември, додека стартот на Еврокупот е закажан за 20 октомври.

Одборот исто така уште еднаш го потврди списокот на учесници за новата сезона во Евролигата и Еврокупот.