Евролигата ги објави сите протоколи и регулативи за заштита на здравјето на играчите во новата сезона, секако поврзани со Ковид-19.

Потврдено е дека натпреварите може да бидат одложени, преместени па дури и губење (поништување).

Ова се дел од регулативите:

Основни хигиенски правила на однесување: миење раце, социјално дистанцирање, употреба на маска за лице и вентилација. Упатства за арената и установите за вежбање со кои се утврдува максимален број на лица во просториите за играње и соблекувални.

Назначување менаџер на КОВИД-19 во секој клуб, едукативни сесии, препорачано дневно следење на здравјето, обрасци за медицинска проценка.

Играчите, стручниот штаб и судиите да извршат PCR-тест три дена пред секој натпревар, со протоколи што треба да ги следат во случај на позитивен резултат на PCR-тест. – Упатства за хотели, превоз, судии, ТВ-продукција, медиуми и гледачи.

Натпреварите кои што нема да се одржат како што е предвидено со календарот, но поради нови или постојни ограничувања што им се наметнати на домашните или гостувачките клубови од страна на нивните домашни власти, ќе бидат суспендирани и презакажани. Во такви случаи, натпреварите може да бидат преместени на алтернативни места, доколку е потребно.

Секоја одреден натпревае може да биде суспендиран максимално три пати

Сите натпревари во редовната сезона на Евролигата, мора да се одиграат најдоцна до 13. април, 2021 година, а сите натпревари од плејофот треба да се играат до 5. мај, 2021 година

Сите натпревари во редовната сезона на Еврокупот, мора да се играат до 22. Декември, 2020 година, а сите натпревари во Топ 16 фазата  мора да се одиграат до 23. Февруари, 2021 година

Евролига ќе соработува со домашните клубови за да ги премести сите натпревари во соодветна алтернативна арена, претходно одобрена за Евролигата или Еврокупот.

Во случај да не се достапни датуми за презакажување на натпреварот или да се достигне максималниот број на презакажувања, тимот чиишто национални или локални ограничувања довеле до преместување / презакажување на натпреварот, ќе го изгуби натпреварот со резултат (0-20). Повторените загуби од (0-20) поради оваа ситуација, нема да доведат до дисквалификација на тимот.

Во случај кога која било екипа има помалку од осум играчи кои можат да играат поради COVID-19, наведениот тим ќе го загуби натпреварот со 0-20. Повторените загуби од (0-20) поради оваа ситуација нема да повлечат дисквалификација на тимот.

Секој клуб што одбива да игра без никакви официјални национални или локални ограничувања (без никаква оправдана причина) ќе регистрира пораз од (0-20) во првата прилика, а дисквалификација од натпреварувањето во втората, според постојните регулативи за натпреварување. Поразот од (0-20) што се случи за време на четвртфиналето, полуфиналето и финалето на Еврокупот, или за време на плејофот во Евролигата, би значело губење на серијата од соодветниот тим.

Во случај на сезонска суспензија, привремениот поредок на местата кога се случи суспензијата може да се смета за конечен, или за продолжување на натпреварите, или за тимовите да преминат во потенцијална следна фаза. Доколку е потребно, тимовите ќе играат преостанати/одложени натпревари за да обезбедат баланс помеѓу сите тимови во истата група.