Американските медиуми тврдат дека НБА лигата го одредила датумот за драфтот кој наскоро и официјално ќе биде објавен.

Според медиумите, НБА драфтот за 2020 година ќе се одржи на 15 октомври, а  „лотарија“ порано, на 25 август.

НБА лигата предвидува рестарт на сезоната на 31 јули, со 22 екипи од двете конфренеции и тоа во Орландо.