Здравјето на кошаркарите и спортските работници во клубовите во Србија мора да биде на првото место.

Поради опасноста од Ковид-19, здружението на кошаркарската лига во Србија заедно со претставниците на клубовите одлучија Супер лигата да биде откажана а оваа сезона да нема шампион. Гласале сите клубови кои изборија пласман во Супер лигата а само еден бил против.

Во донесувањето на одлуката земени биле во предвид, здравјето на сите инволвирани во овој спорт како и опасноста од сериозни повреди кај играчите кои подолго време се надвор од тренажен процес.