На еден ден до првиот натпреварувачки ден на Светското кошаркарско првенство во Кина беше свечено отворен Мундобаскетот.

Кинезите како и секогаш имаа што да покажат во однос на традиционалната магична свеченост на која учество зема и легендарниот глумец Џеки Чен се покажа и во улога на пејач.

Натпреварувачкот дел на СП ќе почне со пресметката на Србија и Англоа.