Легендарниот кошаркар конечно ја расветли  „мистеријата за неверојатниот петти натпревар во финалето против Јута во 1997 година.

Џордан  го погоди шутот за три поени и му донесе триумф на  Чикаго Булс за предност од 3-2 во големото финале. Чикаго го доби следниот натпревар  против Јута и се круниса во шампион на НБА лигата во 1997 година.

Тој натпревар од  финалелето е познат како „грип натпревар“ бидејќи Џордан веднаш по победничкиот поен падна како покосен во рацете на Скоти Пипен и го напушти теренот.

Џордан ја расветли „мистеријата“ со изјава во која потврди што му се случило.

Бевме во хотелот, а јас бев многу гладен, нарачавме и се појавија пет доставувачи на храна, сите сакаа да се сретнат со мене. Изедов цела пица, никој друг не проба од неа. За време на ноќта се разбудив и постојано повраќав. Значи, немав грип туку труење со храна“ –  изјави Џордан.