Франција обезбеди финале на ЛОИ во Токио и ќе ги игра за златен медал против дрим тимот на САД, до завршниот меч стигна на драматичен начин, со победа Словенија со 90-89.

Херој кај Франција е Никола Батум, тој го блокираше Препелиќ во последните моменти од мечот кој имаше чиста ситуација за победа на „змајчеки“ оваа блокада се прераскажува во Токио.