Србија е Европски првак во одбојка, во финалето ја победи Словенија со 3-1, Урош Ковачевиќ од Србија е МВП на континенталниот собир.

Ковачевиќ во финалето имаше 20 поени, од нив четери од блок.

Градоначалникот на Белград потврди, дочекот на новиот Европски првак во престолнината на Србија ќе се случу утре во 20 часот.