ЛОИ во Токио и официјално завршија, 17 дневната спортска програма за нас ќе остане запаметена по сребрениот медал на Дејан Георгиевски во таекводно, но и по празните трибини и забраната за присуство на публика поради Ковид-19.

Последниот натпреварувачки ден на Летните Олимписки игри во Токио, Јапонија донесе пресврт во однос на лидерската позиција на листата, земи со најмногу освоени медали.

САД е најуспешната репрезентација со вкупно 39 медали, еден повеќе имаат од Кина.

Американците на игрите во Јапонија освоија вкупно 113 медали.