Грчкиот спортист Милтијадис Тентоглу е сензационален победник на олимписката конкуренција во скок во далечина.

Тој скокна 8,41 метри во последната серија, со што го израмни резултатот на тогаш водечкиот Кубанец Хуан Мигел Ечеварија, но благодарение на вториот најдобар резултат (8,15) освои злато.

Ечеварија имаше шанса да биде последниот скокач што стигна до првото место во летот од 8,16 метри, но повредата го спречи во тоа.

Имено, Кубанецот ги скокна споменатите 8.41 во третата серија и беше во водство до последната серија. Се чинеше дека ќе го добие златото, иако имаше лоша среќа во петтата серија, но не беше така.

Гркот потоа го стигна со неговиот шести скок, па Ечеварија се обиде да го надмине во последната серија.

Сепак, тој направи престап, а неговиот втор најдобар скок, од 8,09 метри, на крајот беше доволно само за второто место.

“Какво неверојатно натпреварување! Победа во последниот скок! Прво не се снајдов добро, но на крајот успеав. Благодарам на сите што ме бодреа во Грција, иако таму е околу шест часа наутро сега! “, рече пресреќниот Тентоглу.