Заврши првиот натпреварувачки ден Летните олимписки игри во Токио, беа доделени вкупно 37 медали, а вкупно 28 држави имаа свој претставник на подиумите.

САД изненадувачки не освои медал на првиот ден, Кина најсилно започна со четири медали, од кои три златни и еден бронзен.

Добро стартуваа и Италија и домаќинот Јапонија со по два медали, еден златен и еден сребрен.

Од балканските земји Србија веќе дојде до два медали (по еден сребрен и бронзен), Косово има еден златен медал, Романија еден сребрен и Словенија една бронза.