Зголемениот број на новозаболени со коронавирус во Јапонија влијае и на планот по кој треба да се движи олимпискиот оган.

Гувернерот на Осака прогласи состојба на медицински итен случај и ги откажа сите активности поврзани со олимпискиот оган во оваа провинција.

Олимпискиот оган тргна низ Јапонија на 25 март од Фукушима, а на патоткој треба да трае 121 ден, низ Осака требаше да помине на 14 април.