Најдобрата гимнастичарка во светот, Американката Симон Билс, се откажа од својот настап во финалето на прескокнувањата што ќе се одржат во недела, беше одлучено денес по консултација со медицинската служба на Американската репрезентација.

Засега останува  дека ќе настапи во преостанатите две индивидуални финалиња – на гредата и партерот.

Американката ги шокираше сите оваа недела откако се откажа од натпреварувањето во тимскиот дел по лошата прва вежба, а потоа се откажа од конкуренцијата во секаде каде што требаше да ја одбрани титулата олимписка победничка. Освојувачката на четири златни медали пред пет години направи само еден скок во вторникот, по што го напушти натпреварот. Според некои извештаи, Билс се повлекла од понатамошното учество во финалето на тимот поради повреда, а според други поради ментални проблеми.

Натпреварот на партер е закажан за понеделник, а гредата е во вторник.

„Денес, по консултација со медицинската служба, Симон Билс одлучи да се повлече од финалето на скокови во височина и скокови во две височини“, се вели во соопштението на американскиот гимнастички тим. „Лекарите ќе продолжат да ја проценуваат нејзината состојба секојдневно за да одлучат дали ќе настапат во финалето на партер и финалето на гредата.

Ова значи дека 24-годишната Билс нема да го брани златото во прескок  што го освои на Олимпијадата во Рио .