Премиерот на Јапонија, Шинзо Абе и претседателот на Меѓународниот олимписки комитет Томас Бах се договира ЛОИ во Токио да се одржат во 2021 година.

Ковид-19 едноставно во моментов не може да се победи и предвиди како ќе се разивива ситуацијата, неизвесно е како да се организираат квалификации, има проблеми на меѓунардоно глобално ниво, авио транспорт…

Предвоникот на ИОК и Премиерот на Јапонија се договрија дека услови за одржување на Олимписките игри во Токио нема, се одложуваат за следната 2021 година.

Иако имаше обиди да се чека и да се следи ситуацијата во лседните четири недели, сепак Премиерот на Јапонија, Абе се сложи дека игрите во Токио е невозможно да се одржат во јули и август оваа година.