Олимпиското мото е сменето на сесијата на Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) во Токио (Јапонија). Тоа е одобрено едногласно.

Сега мотото ќе звучи вака: „Побрзо, повисоко, посилно – заедно“. Претходното мото гласеше: Побрзо, повисоко, посилно! Ова мото беше одобрено од првиот Олимписки конгрес уште во 1894 година.

Новото мото го предложи претседателот на ИОК, Томас Бах: Ова е значаен настан.

Летните олимписки игри во Токио ќе се одржат од 23 јули до 8 август.