Календарската 2020 година нема по добро да се памети, поради Ковид-19 пандемијата милиони лица настрадаа, починаа а светот претрпе сериозна штета.

Од спортски аспект, меѓу живите не се многу познати светски имиња кои беа инспирација за голем број на помлади спортисти.

На стартот од 2020, на 26 јануари во сообраќајна несреќа загина Коби Брајант, пред крајот на оваа година почина и Диего Армандо Марадона. На црната листа се уште е Паоло Роси, Жерард Улие, Ото Бариќ, Ноби Стајс, Ешли Купер, Ангела Бакстон.

Од домашната сцена кај нас, починаа Благоја Георгиевски – Буштур, Марјан Лазески, Драган Василов- Цевка, Анте Дуковски, Љубислав Иванов Ѕинго, Ацо Заковски – Гризли, Бранко Костадиновски, Благоја Стефановски, Илче Котевски, Здравко Христовски, Драги Димитровски и многу други…

Тешка, болна и заборавна е 2020 година…..